Pupečník a placenta – začněme chápat a oceňovat jejich roli! Rozhovor s Celinou Szwintą

0
Rate this post

Rozhovor s Celinou Szwintou – porodní asistentkou, šiřitelkou přirozených porodů, cestovatelkou, Jankovou matkou. Pupeční šňůra – nádherná šňůra, která spojuje miminko s maminkou. Můžete říct, proč je to pro vás tak důležité?Pupečník je součástí placenty a miminko se díky ní může správně vyvíjet. Je to fenomenální orgán, jakési spojení mezi matkou a dítětem. Zhruba od 12.

týdne dodává miminku potřebné živiny, kyslík, protilátky a odvádí odpadní látky z krevního oběhu matky. Bohužel v naší kultuře je placenta zapomenuta a podceňována. S praxí respektování placenty jsem se setkala poprvé na Bali. Kde ari ari (balijská placenta) je považováno za dvojče dítěte. Když jsem dobrovolně pracovala v porodním centru Bumi Sehat, viděla jsem, že s placentou se nezachází jako se zbytečnými zbytky po porodu.

Ihned po porodu si je otec dítěte vezme domů, aby je po speciálně připraveném obřadu pohřbil u dveří domu a nabídl tam dárky na další měsíce. Hned jsem věděl, že tato praxe mi leží na srdci. Navíc poznatky, které poskytla Robin Lim – porodní asistentka a zakladatelka porodních center na Bali a Filipínách – mě utvrdily v přesvědčení, že tato praxe je pro děti ta nejlepší. Na Filipínách jsme měli asi sto dodávek za měsíc, všechny se zpožděním – čekali jsme 2-3 hodiny – kliknout – domovská stránka.

Měli jsme tam velmi těžké pracovní podmínky, protože centrum vzniklo po velkých škodách, které tajfun v roce 2013 způsobil. Pracovali jsme ve stanech v budově staré školy. Měli jsme jen dvě porodní lůžka, takže jsme často rodili na táborových lůžkách. I přes tvrdé podmínky se nám podařilo nenarušit tento kouzelný čas, kdy se rodiče setkávají se svými dětmi.

Přestřižení pupeční šňůry ihned po porodu je v polských nemocnicích běžnou praxí. Co si o tom myslíš?

Již delší dobu víme, že okamžité odstranění síťky je velmi nepříznivé jak pro novorozence, tak pro matku. Novorozenec je zbaven krve, která mu patří. Často se mylně domníváme, že krev v placentě je nadbytečná a patří matce nebo placentě. Pamatujme – je to dětská krev a měli bychom jí dát čas, aby k ní proudil. Okamžitým debulkingem zvyšujeme riziko anémie nebo hypovolemického šoku u dítěte.

Včasné sevření pupeční šňůry zabrání tomu, aby krev nasytila ​​obíhající krev novorozence koagulačními faktory, a proto je potřeba děťátku podávat vitamín K. Může také vést k rozvoji poruch štítné žlázy, leukémie, onemocnění ledvin a jater. Tím, že mu přerušíme přívod krve, snížíme počet protilátek, které jsou zodpovědné za imunitu a hladinu železa. Četné studie potvrzují příznivé účinky krve a výhody, které přináší pro miminko.

Stačí pár či desítek minut počkat, než krev proteče a pupeční šňůra přestane pulsovat. To vede k 30 procentům. zvýšení objemu cirkulující krve a 60 procent. zvýšení počtu červených krvinek.Pohled na nůžky, kterými přestřihneme pupeční šňůru, zvyšuje mamince hladinu adrenalinu (stresového hormonu). Tento hormon inhibuje sekreci oxytocinu (hormon lásky). Čím méně oxytocinu, tím větší je pravděpodobnost poporodních komplikací, včetně rizika krvácení.

Zvyšováním úrovně znalostí mezi porodními asistentkami, lékaři a budoucími rodiči se stále častěji setkáváme s praxí čekání, až přestane pulzovat pupeční šňůra (což obvykle trvá asi pět minut). Podle platného zákona je v případě fyziologického porodu a dobrém stavu matky a dítěte ukončení po odeznění vlnění povinné. Domnívám se, že tato praxe by měla být bezpodmínečně uplatňována v každé nemocnici, nejen u porodu nebo doma, aby ženy nemusely počítat s dobrou vůlí porodních asistentek či lékařů.

Tato pupeční šňůra je důležitá při lotosovém porodu. Můžete říci, co to taková dodávka je a v čem se liší od klasické dodávky?

Lotosový porod je proces, kdy se nepřestřihne pupeční šňůra. Novorozenec zůstane s pupeční šňůrou a placentou, dokud přirozeně neodpadne z pupku. Proces spočívá v tom, že po narození dítěte se očekává narození placenty. Po jeho narození jsou umístěny v blízkosti dítěte. Při správné péči, bez přestřižení pupeční šňůry, to trvá několik dní, obvykle dva až sedm. Po této době pupeční šňůra vyschne a sama odpadne a miminko se oddělí od placenty. Při tradičním porodu se pupeční šňůra buď přestřihne, nebo se počká, až se vlnění zastaví.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno